+359 87 799 3315 help@begach.com

Що е то „Триатлон на закрито“

Триатлонът на закрито (Indoor Triathlon) е сравнително нова версия на класическия триатлон. Възникването му най-вероятно се дължи на няколко фактора, сред които са дискомфортът на хората да плуват в открити води, проблемите с практикуването на шосейно колоездене, свързани с времето, както и с трафика, както и високите разходи за екипировка и за участие в събития. Индор триатлонът е достъпен вариант за хора, които искат да пробват триатлон, както и за атлети, които не могат да се състезават през зимния сезон. Все още няма утвърдени формати в индор триатлона, тъй като те много зависят от мястото, където се провеждат и от уредите, които се използват. 

Плуването винаги е в басейн, като се допускат един или максимум двама участника в коридор. Може да се броят дължини за фиксирано време или да се засича време за определена дистанция.

Транзишъните могат да са с фиксирано времетрене или не, като вторите могат да се калкулират в общото време като на истински триатлон.

Колоезденето може да се практикува на колодрум, на велотренажор, на спининг байк или на велоергометър. Отново може да се засича дистанция за фиксирано време или време за изминаване на определена дистанция.

Бягането може да е на закрита писта или на бягаща пътека. При него също има два варианта – дистанция или време.

И тук, както и при истинския триатлон важна роля играе логистиката и предварителната подготовка на всичко необходимо за транзишъните. Предвид краткият формат на индор триатлоните участниците не е необходимо да приемат храна по време на състезанието, но тъй като температурите на закрито са сравнително високи, е хубаво всеки да приема достатъчно вода, както и да има достатъчно кърпи около себе си по време на колоезденето и бягането.

Парк Арена Три е първото ни събитие в този формат. Заложихме на максимална близост до оригиналния триатлон, затова ще засичаме общо време за изминаване на определени дистанции като включваме и времето за преминаване от един към друг спорт (транзишън). Домакини са Община Бургас и най-модерният олимпийски басейн в България – Парк Арена. Предвидили сме дисциплини, които са по възможностите на всеки активно спортуващ от всяка възраст:

  • Спринт – 750/20/5
  • Супер спринт – 450/10/3
  • Подрастващи 15-18 г. – 250/5/2
  • Деца 10-14 г. – 150/3/1

 

Организатори